برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 مقاله مشخصات بیولوژیکی ماهی کلیکا در word دارای 66 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مشخصات بیولوژیکی ماهی کلیکا در word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله مشخصات بیولوژیکی ماهی کلیکا در word

مشخصات بیولوژیکی ماهی کلیکا  
تاریخچه صید ماهی کلیکا  
مصارف ماهی کلیکا  
تخمریزی کلیکا ماهیان  
وزن  
ماهیان پلاژیک  
چکیده ای در مورد صید کلیکا ماهیان  
صید  
مواد و روشها  
میزان صید وصید در واحد تلاش کلیکا ماهیان در مناطق صید تجاری  
نسبتهای جنسی  
مروری بر بیولوژی و صید ماهیان کلیکا  
الف- کلیکای باریک یا آنچوی    Clupeonella engrauliformis                
ب- کلیکای دریای خزر کلیکای چشم درشت   Clupeonella grimi             
ج- کلیکای دریای خزر، منطقه مدیترانه، آلامانکا  
د- کلیکای منطقه مدیترانه      Clupenella abrau                                   
ترکیب گونه ای صید  
فراوانی بچه ماهیان در صیدهای تجاری  
تغییرات پس از صید در ماهی  
الف خود هضمی  
ب) اکسیداسیون و هیدرولیز چربیها  
ج) تغییرات باکتریولوژی  
آمینهای بیوژنیک در ماهیها  
هیستامین و چگونگی تشکیل آن  
میزان سمیت هیستامین وحد مجاز آن در فرآورده های آبزیان  
اثرات هیستامین در جوجه های گوشتی  
دی.ال گیزروزین و چگونگی تشکیل آن  
از کابردهای ماهی کلیکا  
تهیه سس از ماهی کلیکا  
پودر ماهی  
تاریخچه و وضعیت تولید پودر ماهی در ایران  
اهمیت مصرف پودر ماهی  
الف- در صنعت پرورش طیور  
ب- در صنعت پرورش ماهی  
روشهای تولید پودر ماهی و کیفیت فرآورده های تولیدی  
فرآیند تولید پودر ماهی  
فشردن (پرس کردن)  
تفکیک مواد موجود مایع پرس  
تغلیظ آب چسبناک  
خشک کردن  
افزودن آنتی اکسیدان  
کیسه گیری  
نتیجه گیری  
منابع:  

بخشی از منابع و مراجع پروژه مقاله مشخصات بیولوژیکی ماهی کلیکا در word

1- گزارش نهائی طرحهای تحقیقاتی

2- مونیتورینگ (بیولوژیکی و صید )کیلکا ماهیان

3- استفاده از مجله ی آبزیان

مشخصات بیولوژیکی ماهی کلیکا

کلیکا ماهیان، بزرگترین توده زنده دریای خزر را تشکیل می دهند و براساس مطالعات شوروی سابق، وزن توده زنده در این دریا000/800 تن بوده که حدود 80 تا 100 هزار تن از آن در حوزه جنوبی دریای خزر قابل برداشت می باشد(4)

ماهی کلیکا از جمله ماهیان پلاژیک دریای خزر است که بصورت گله ای در اعماق میانی زندگی می کند. این ماهی از خانواده شگ ماهیان) (Herring) و جنس کلوپئونلا (clupeonella) می باشد. در سواحل جنوبی دریای خزر سه گونه از ماهی کلیکا زندگی می کنند

1- کلیکای آنچوی clupeonella engrauliformis

2- کلیکای چشم درشت c.delicatula

3- کلیکای معمولی c.delicatula

سه گونه فوق از نظر زیستگاه دارای اختلالاتی می باشند بدین ترتیب که کلیکای معمولی در نواحی ساحلی، کلیکای چشم درشت در اعماق پائین تر و کلیکای آنچوی در آبهای نسبتاً دور از ساحل زیست می نمایند. گونه آنچوی در حوزه مرکزی و جنوبی دریای خزر به وفور یافت می شود

تراکم ماهی کلیکا در فصول مختلف سال در حوزه جنوبی دریای خزر متفاوت بوده، بطوریکه در زمستان عمق مطلوب صید آن 70 تا80 متر، در تابستان 40 تا 55 متر و در فصل معتدل عمق 60تا 70 متر می باشد. گونه معمولی در نزدیکی سطح آب، گونه آنچوی در لایه میانی و گونه چشم درشت در لایه تحتانی و نزدیک به کف زیست می کند. میانگین طول و وزن گونه های ماهی کلیکا در فصول مختلف و همچنین فراوانی طولی و درصد ترکیب گونه ای، متوسط، حداقل و حداکثر وزن و میانگین سنی گونه های مختلف کلیکا در جدول 1 آمده است (4)

تاریخچه صید ماهی کلیکا

صید ماهی از دریای خزر توسط شوروی سابق از دهه 1930 آغاز گردید و بتدریـج افزایش یافت، آخرین آمار مربوط به صید کلیکا توسط سازمان صیادی روسـیـه در سال1990، مقدار 5/243 هزار تن را نشان می دهد. بیشترین مقدار صیدکلیکا توسط این کشور در دهه های اخیر مربوط به 1970 است که در این سال2/423 هزار تن کلیکا صید شده است. برآوردهای انجام شده نشان می دهد که با توجه به ذخایر کلیکا دریای خزر مقدار صید این ماهی تا سقف100 هزار تن برای ایران میسر است. بررسیهای انجام شده توسط مراکز تحقیقات شیلات گیلان و مازندران که با استفاده از کشتی تحقیقاتی در آبهای ساحلی ایران در حوزه جنوبی دریا خزر در سال 1369 انجام شده است حوزه های مختلف دریای خزر از نظر تراکم ماهی کلیکا را مشخص کرده است.معمولاً مقارن با طلوع آفتاب، شناورها به اسکله مراجعت نموده و نسبت به تخلیه صید انجام شده و حمل آن توسط کامیونهای بدون سیسنم سرما به محل مصرف مبادرت می گردد.(9)

مصارف ماهی کلیکا

کلیکا ماهی کوچکی است که میانگین اندازه طول آن نزدیک به 9 سانتیمتر است و به خاطر ریز بودن این ماهی(150 عدد تقریباً یک کیلوگرم) تمیز کردن و تخلیه امعاء و احشاء آن به روش سنتی دشوار است و فرآوری آن می بایست توسط دستگاه انجام گردد و بهمین خاطر ماهی کلیکا یک ماهی صنعتی بوده و فرآوری و آماده سازی آن پس از صید نیز نیازمند فرآیند تولید صنعتی است، ظرافت و حساسیت این ماهی از مهمترین ویژگیهای آن است که در مراحل پس از صید اهمیت پیدا می کند. کلیکا به سبب ظرافت و ویژگیهای اندام در مقابل کلیه عوامی طبیعی از قبیل دما، فشار، ضربه و ;حساس بوده و جهت فرآوری این ماهی خصوصاً مصرف انسانی، روش نگهداری و جابجائی آن بایستی به گونه ای باشد که ضمن حفظ تازگی و کیفیت آن، تحت تأثیر کمترین فشار و ضربه و سایر عوامل طبیعی قرار گیرد نخستین فشار بر پیکر این ماهی،در زمان تخلیه صید بر روی عرشه و انتقال آن به دورن گونیهای نایلونی (به وزن تقزیبی 50 کیلو گرم) و سپس انباشتن گونیها بر روی هم، انتقال گونی به داخل کامیون و تخلیه مجدد این گونیها در محل عمل آوری وارد می آید

بررسیهای انجام شده نشان می دهد که متأسفانه به خاطر حمل و نقل و نگهداری نامناسب، ماهی صید شده جهت مصارف انسانی قابل استفاده نیست و حدود95% از آن به آرد ماهی تبدیل می گردد. در صورتیکه این ماهی همانند سایر ماهیها از نظر غذایی ارزشمند است و بطور متوسط 20-18 درصد پروتئین،2/5-5/1 درصد چربی (اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 3و6) مواد معدنی (فسفر،کلسیم،یدوفلوئور)، ویتامینهای محلول در آب چربی و اسیدهای آمینه ضروری می باشد و در صورت اصلاح روش حمل و نگهداری این ماهی را می توان مستقیماً به مصرف انسانی رسانید. تحقیقات به عمل آمده نشان می دهد که حمل و نقل و نگهداری ماهی در مخزن آب سردchilled sea)

در این بررسی که از عمق 4 تا 80 متری انجام شده، نوار ساحلی از نظر تراکم صید به 7 منطقه تقسیم شده است پر تراکم ترین منطقه صید در غرب بابلسر و اطراف فرید کنار است که با داشتن میانگین بیش از 1200 کیلو گرم در ساعت در اولویت نخست قرار می گیرد حوزه غرب امیر آباد و نیز شرق انزلی بین پلارود و شیرود، کلارآباد،شرق نوشهر، علمده، محمود آباد و در یاسر با داشتن میانگین 800 الی1000 کیلو گرم در ساعت اولویت سوم قرار دارند. نتیجه بررسی نشان می دهد که جایگاههای پرتراکم در منطقه مازندران قرار دارند.(4)

در روش csw درجه حرارت آب تا 0c2- کاهش یافته و ماهی در محیط سرد قرار گرفته و بخاطر قدرت شناوری، تقریباً برابر وزن خود در آب شناور می ماند و پس از یک ساعت درجه حرارت بدن ماهی به صفر درجه سانتیگراد می رسد. حضور نمک و دمای زیر صفر از شروع و پیشرفت جمود پس از مرگ جلوگیری نموده و رشد باکتریهای عامل فساد را کاهش داده و فعالیت آنزیم ها را کند و زمان ماندگاری محصول را افزایش می دهد. به علت شناور بودن ماهی در این روش کمترین ضربه به ماهی وارد شده و ماهیها کمتر با یکدیگر تماس پیدا می کنند و همچنین ماهی تماس کمتری با هوا داشته و از خشک شدن سطح پوست و اکسیداسیون جلوگیری می شود. ماهی نگهداری شده با این روش برای مصارف انسانی(محصولات منجمد و تولید محصولات خمیری) کاملاً قابل استفاده است.(18)

تخمریزی کلیکا ماهیان

کلیکا ماهیان شامل سه گونه در دریای خزر هستند که تخمریزی آنها طبق اطلاعات انجام شده درطی سالهای 79-76 و مطالعات روسها بشرح ذیل می باشد

الف- آنچوی:این ماهی دارای دو تخمریزی بهاره و پائیزه است در فصل بهار حدود 20% جمعیت و در فصل پائیز حدود80% جمعیت تخمریزی می کنند. رشد تخمدان ماهی کلیکای آنچوی در اواخر فصل بهار(خرداد ماه) آغاز می شود به طوری که فراوانی نسبی ماهیان مرحله 2 رسیدگی از 100% به 72% کاهش یافته و این روند ادامه خواهد داشت و در مهر ماه فراوانی ماهیان مرحله 2 رسیدگی جنسی به حداقل خود می رسد(5/22%). سپس فراوانی آنها افزایش یافته و در اسفند ماه به 100% می رسد. همانطوریکه در نمودار10 نشان داده شده فراوانی ماهیان ماده آماده و یا در حال تخمریزی، مراحلهVI-LL,V,IVدر تخمریزی فصل بهار بسیار کم بود(کمتر از 70%) ولی در فصل پائیز فراوانی ماده های مراحل فوق حتی به بیش از 50% هم رسیدند. مطالعات سالهای گذشته نشان می دهد که رشد گناد در فروردین ماه آغاز شده و فراوانی ماهیان آماده تخمریزی بیشتر از سال1379 بود(فضلی،1380)

ب- کلیکای چشم درشت: صید کلیکای چشم درشت در سواحل ایران بیشتر در ماههای سرد سال انجام می شود. فراوانی مراحل مختلف رسیدگی جنسی این ماهی در ماههای اردیبهشت،آذر،دی،بهمن،اسفند است. همانطوری که ملاحظه می شود در تمام ماههای فوق فراوانی ماهیان آماده و یا در حال تخمریزی زیاد می باشد

تخمریزی این ماهی در تمام فصول دیده می شود ولی تخمریزی اصلی آن در فصل زمستان است

ج) کلیکای معمولی: تخمریزی کلیکای معمولی در فصل بهار انجام می شود ولی ندرتاً تا مرداد ماه نیز ادامه می یابد. روند تغییرات مراحل رسیدگی جنسی کلیکای معمولی نشان می دهد که ماهیان مراحل V.IV.LLL  در ماههای فروردین، اردیبهشت و خرداد زیاده بوده و بیش از 80% نمونه ها را به خود اختصاص می دهند ولی د رتیر و مرداد به شدت فراوانی آنها کاهش یافته و به حدود 20% می رسد در شهریور ماه تخمریزی به طور کامل انجام شده و تمام نمونه ها در مرحله ها 2 رسیدگی جنسی قرار دارند

وزن

میانگین وزن کلیکای آنچوی در سال 1379 برابر 41/4 گرم بر آورده شد. بطور کلی میانگین وزن این ماهی در طی سالهای 1376 (34/6 گرم) به بعد روند کاهش داشته است. جدول 5 میانگین و سایر فاکتورهای وزن در سالهای 79-1376 را نشان می دهد. مقایسه میانگینها نیز نشان می دهد که بین تک تک آنها اختلاف معنی داری وجود دارد(p<0.000)

میانگین وزن کلیکای چشم درشت در سال 1379 برابر 93/8 گرم بر آورده شد. مقایسه میانگینهای وزن این ماهی در طی سالهای 79-76 نشان می دهد که بین میانگینها در طی سالهای 78،77،76 اختلاف معنی داری وجود ندارد ولی در سال 79 میانگین به شدتع افزایش یافته (در سال76، 87/5 گرم بود) و با بقیه سالها اختلاف معنی داری را نشان می دهد (p<0.000). جدول 5 میانگین و سایر فاکتورهای وزن در سالهای 79-1376 را نشان می دهد

میانگین وزن کلیکای معمولی در سال 1379 برابر 83/3 گرم بر آورده شد. بطور کلی میانگین وزن این ماهی نیز مانند کلیکای آنچوی در طی سالهای 1376 (24/6 گرم) به بعد روند کاهشی شدیدی داشته است. جدول 6 میانگین و سایر فاکتورهای وزن در سالهای 79-1376 را نشان می دهد. مقایسه میانگینها نیز نشان می دهد که بین تک تک آنها اختلاف معنی داری وجود دارد (p<0.000)

- مرحله 6، ماهی تخمریزی خود را انجام داده است غدد جنسی اندازه بزرگی ندارند در حفره تخمدان و حفره بدن تعداد کمی تخم باقی مانده است

تعیین سن با استفاده از اتولیت انجام شد. در هر فصل از هر کلاس طولی از 15 قطعه ماهی هم از جنس نر و هم از جنس ماده اتولیت تهیه شد. چون فراوانی ماهی کلیکای معمولی بیشتر در فصول بهار و تابستان و ماهی چشم درشت در فصل زمستان می باشد از این گونه فقط در همین فصول نمونه اتولیت تهیه گردید. اتولیتها در داخل پلیت مخصوص حاوی گلیسیرین قرار داده و با استفاده از بینی کولار در شرایطی که نور از بالا تابانده شد، تعیین سن انجام گرفت (پورغلام و همکاران،1375 و Chilton et al, 1982)

در مجموع در طی سال 1379 ترکیب گونه ای ،طول و وزن 12420 عدد ماهی در سه بندر بابلسر انزلی و امیر آباد اندازه گیری شد . همچنین مراحل رسیدگی جنسی 7031 عدد و سن 850 عدد ماهی با استفاده از اتولیت تعیین شد

برای محاسبه رابطه بین طول چنگالی و وزن از فرمول

W=aFLb(Bagenal,1989)

و برای محاسبه وضعیت چاقی از معادله

K=W*100(F1)b(Weatherley and Gill,1989)

)که w= وزن بر حسب گرم ،FL= طول چنگالی بر حسب میلیمتر،a=Intercept و

  b= شیب خط) استفاده شد

برای مقایسه میانگینها از آزمونهای تی –استیودنت،آنالیز و اریانس یک طرفه و توکی (Bazigos,1983) و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای FXPRO وSPSSWINاستفاده شد

ماهیان پلاژیک

ماهیهای پلاژیک به گروههای ماهیهای مهاجر اطلاق می شود که در دریای خزر به طور دسته جمعی زندگی می کنند و قادرند مسافات زیادی را طی نمایند

ماهیهای پلاژیک به دلیل به گردش در آوردن چرخهای صنایع بزرگ شیلاتی در دنیا اهمیت ویژه ای دارند

در دنیا 107 گونه ماهیهای تجارتی وجود دارند که 84 درصد این ماهیها را گونه های پلاژیک تشکیل می دهند

با توجه به آمار صید جهانی بیش از نیمی از توده صید آن به ماهیان پلاژیک اختصاص دارد. صنایع عظیم پودر ماهی پرو و شیلی وابسته به ماهیهای ریز پلاژیک آنکو وی در سواحل آنهاست. ماهیان پلاژیک ریز دریای خزر را ماهیان کلیکا که بزرگترین توده زنده دریای خزر است تشکیل می دهد و پلاژیک درشت امثال ماهیان کفال و زالون هستند. در خلیج فارس و دریای عمان ماهیان پلاژیک ریز را ساردین ماهیان و پلاژیک درشت را تن ماهیان و سایر تشکیل می دهد

ماهی کلیکای دریای خزر حداکثر 10 درصد صید آن به مصرف انسانی می رسد و 90 درصد دیگر آن به پودر ماهی تبدیل می شود

چکیده ای در مورد صید کلیکا ماهیان

صید کلیکا ماهیان در سواحل ایران در دو استان ساحلی مازندران و گیلان انجام می شود. در سال 79 شناورهای صیادی کلیکا در سه بندر بابلسر،امیر آباد (مازندران) و انزلی (گیلان) صید خود را تخلیه نمودند. در این بررسی که در مناطق صید تجاری انجام شد علاوه بر بررسی شاخهای بیولوژیکی شامل: ترکیب گونه ای، طول، وزن، سن، جنسیت و مراحل رسیدگی جنسی میزان صید و صید در واحد تلاش نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که تعداد شناورهای فعال در طی سالهای اخیر روند افزایشی داشته و در سال 79 تعداد آنها به 184 فروند رسید ولی میزان صید و صید در واحد تلاش کاهش داشته است به طوریکه میزان صید مازندران و گیلان به ترتیب از 28 و 75 هزار تن در سال 78 به 6/19 و 6/42 هزار تن رسید. صید در واحد تلاش نیز در هر منطقه صید از حدود 3900 کیلوگرم به حدود 2500 کیلو گرم کاهش یافته است. بین گونه کلیکا،کلیکای آنچوی گونه غالب می باشد. ولی فراوانی نسبی این گونه در طی سالهای اخیر کاهش یافته و از 90-85 درصد به کمتر از 76 درصد در سال 79 رسید ولی برعکس فراوانی نسبی کلیکا معمولی افزایش قابل ملاحظه ای را نشان می دهد. این گونه در سالهای 75 و 76 فقط در صید صید فصول بهار و تابستان مشاهده می شد در صورتیکه در سال79 در تمام ماههای صید مشاهده شد. بررسی تخمدان نشان می دهد که توده اصلی جمعیت کیلکا آنچوی در پاییز تخمریزی می نمایند تخمریزی کلیکای معمولی در بهار و اوایل تابستان رخ می دهد. توزیع طولی چنگالی آنچوی نشان می دهد که دامنه طولی مردود شده و ماهیان درشتتر در صید تجاری وجود ندارند. میان طول از 3/96 میلی متر در سال76 به 3/87 میلی متر در سال 79 کاهش یافت. دامنه سنی نیز وضعیت مشابهی دارد به طوریکه ماهیان کلاسهای سنی +5 و +6 وجود نداشته و یا درصد ناچیزی از صید را به خود اختصاص می دهند. طبق گزارشات موجود Mnemiotsis Leidyiدر دریای خزر در سال 1379 به طور انبوه مشاهده شد. این موجود در دریای سیاه به ذخایر ماهیان پلاژیک لطمه شدیدی وارد نموده، احتمالاً حضور آن در دریای خزر سبب تغییر در شاخص های مذکور شده است

صید

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید