تحقیق بررسی روشهای مختلف تیغ زنی بر عملکرد و بقای گیاه دارویی آنغوزه در word دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق بررسی روشهای مختلف تیغ زنی بر عملکرد و بقای گیاه دارویی آنغوزه در word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است
بخشی از فهرست مطالب پروژه تحقیق بررسی روشهای مختلف تیغ زنی بر عملکرد و بقای گیاه دارویی آنغوزه در word
بررسی روشهای مختلف تیغ زنی بر عملکرد و بقای گیاه دارویی آنغوزه
مواد و روش ها منطقه مورد مطالعه
مراحل بهره برداری
جهت بهره برداری از گیاه آنغوزه انجام سه مرحله زیر ضروری می باشد :
روش های تیغ زنی مورد مطالعه
طرح آماری و نمونه گیری
اثر روشهای تیغ زنی بر عملکرد شیره
اثر روشهای تیغ زنی بربقای گیاه
بحث و نتیجه گیری
منابع مورد استفاده
بخشی از منابع و مراجع پروژه تحقیق بررسی روشهای مختلف تیغ زنی بر عملکرد و بقای گیاه دارویی آنغوزه در word
1-اشرافی, علی, 1368. بهره برداری آنغوزه. انتشارات اداره کل منابع طبیغی استان فارس,80 صفحه
2-پیر مرادی, محمد رضا,1381.بررسی روشهای مختلف تیغ زنی ریشه و برخی فاکتورهای دیگر بر عملکرد و بقای گیاه دارویی آنغوزه.پایان نامه دوره کارشناسی باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس,81 صفحه
3- حیدری پور, مسعود, 1369. آنغوزه, انتشارات اداره کل منابع طبیعی استان کرمان, 28 صفحه
4- زرگری, علی, 1375. گیاهان دارویی, انتشارات دانشگاه تهران, جلد دوم, 976 صفحه
5-شاد, قاسم,1374.آتکولوژی کما آنغوزه و بررسی روشهای بهره برداری از آن در منطقه محمد آباد چلپو کاشمر. پایان نامه دوره کارشناسی ارشدمرتع, دانشکده منابع طبیعی, دانشگاه علوم کشاورزی گرگان. 112 صفحه
6- محمدی, غلامرضا و مسعود علیها, 1368. مطالبی پیرامون باریجه, انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور, 24 صفحه
7- Bremness, L,1994. Herbs. Kyodoprinting Co. Publ. London.pp
8-Nassar, M., E. Abu Mustafa & A. Ahmed, 1995. sesquiterpene coumarins from Ferula assa – foetida L. Pharmazie . 50: 766 –
9-Noleau, I., H. Rochard & A. S. Peyroux, 1991,Volatile component in Leek and Asafetida. Journal of essential oil research, 3: 899-
10-Kaajimoto, T., K Yahiro & T. Nohara, 1989. Sesquiterpenoid and disulfid derivative from Ferula assa-foetida. Phytochemistry, 28:3-
11- Sefidkon, F., F. Askari & M. Mirza, 1998. Essential oil composition of Ferula assa-foetida L. Journal of Essential Oil Research, 10: 687-
12- Rajanikanth, R., B. Ravindranath & M.L. Shankaranarrayana, 1984 .Volatile polysuphides of asa – foetida. Phytochemistry
بررسی روشهای مختلف تیغ زنی بر عملکرد و بقای گیاه دارویی آنغوزه
آنغوزه با نام علمی Ferula assa-foetida L از گیاهان دارویی مهم تیره چتریان است. این گیاه علفی, چند ساله و منوکارپیک است به طوری که در طول رویش فقط یکبار به گل می رود و سپس دوره رویشی آن خاتمه می یابد. ریشه این گیاه شیره ای را در خود ساخته و ذخیره می کند که با عمل تیغ زدن مورد بهره برداری قرار میگیرد. این شیره مصارف دارویی داشته و جهت تهیه داروهای ضد انگل, ضد تشنج و قاعده آور مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه در مرتع آنغوزه منطقه خمروت شهرستان زرند ( واقع در شمال غرب کرمان ) به منظور تعیین بهترین روش تیغ زنی برای گیاه دارویی آنغوزه انجام شد . در این تحقیق اثرات پنج روش تیغ زنی عرضی ( شاهد ) , دو طرفه , یکطرفه , طولی و تلفیقی ( ترکیبی از یکطرفه و طولی ) برروی عملکرد شیرابه دهی و بقای گیاه آنغوره در قالب طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار مورد بررسی قرارگرفت . نتایج تجزیه واریانس نشان دادکه اثر تیمارها (روشهای تیغ زنی ) بر عملکرد شیرابه و بقای گیاهان تیغ خورده در سطح احتمال 1/0 درصد معنی دار بود . میانگین عملکرد تولید شیرابه در روشهای تیغ زنی عرضی ( شاهد ) , دو طرفه , یکطرفه, طولی و تلفیقی به ترتیب 94/62 , 64/59 , 08/39 ,66/19 و38/42 گرم در هر بوته بود و درصد سبز شدن ( بقا ) گیاهان نیز به ترتیب 12, 86 , 94, 76, 96 درصد بود . از آنجایی که روش تیغ زنی دو طرفه از نظر عملکرد تولید شیرابه (64/59 گرم در بوته) با روش تیغ زنی عرضی ( شاهد ) (94/62 گرم در بوته) تفاوت معنی داری نشان نداد و از طرف دیگر بقای گیاهان در روش دوطرفه (86 درصد) تفاوت معنی داری (درسطح احتمال 1/0درصد) با روش تیغ زنی عرضی(12درصد) داشت, لذا روش دوطرفه جهت بهره برداری ازگیاه آنغوزه توصیه می شود
آنغوزه با نام علمی .Ferula assa-foetida L از گیاهان دارویی مهم تیره چتریان(1) می باشد. این گیاه علفی, چند ساله و مونوکارپیک2 است به طوریکه در طول رویش فقط یکبار به گل می رود (سال پنجم یا ششم رویش ) و سپس دوره رویشی آن خاتمه می یابد. ارتفاع این گیاه متفاوت و بین 2 تا 5/2 متر است. در انتهای ساقه های اصلی و فرعی گلهای زرد رنگ و مجتمع به صورت گل آذین چتر مرکب پدیدار می شود. برگهای قاعده ساقه این گیاه عموما گوشتدار, به طول متوسط 50 تا 60 سانتی متر و فاقد دمبرگ و منقسم به قطعاتی با تقسیمات فرعی دندانه دار یا لوبدار است ( 3و4 ). این گیاه بومی استپ های ایران و قسمتهایی از افغانستان می باشد . در ایران این گیاه در استانهای فارس , کرمان , خراسان , یزد , سمنان , هرمزگان , سیستان و بلوچستان , اصفهان , لرستان, کهکیلویه و بویر احمد و بوشهررویش دارد (2). قطر ریشه آنغوزه بین 10 تا 12 سانتی متر و طول آن 30 تا 40 سانتی متر می باشد(3). صمغ استخراج شده از این گیاه که با انجام عمل تیغ زنی راس طوقه انجام می گیرد, خاصیت دارویی دارد و منبع درآمد با ارزشی برای تعداد قابل توجهی از روستائیان و بهر ه برداران کشورمان می باشد . تقریبا تمام این صمغ آنغوزه دارای ترکیبات دی , تری و تتراسولفید , مشتقات کومارینی فئوتیدین3 , کامولونفرول4 , اپی سامارکاندین5 , آمبلی پرنین وکانفرول6 و ; می باشد(7و10) . محققین در اسانس حاصل از شیرابه آنغوزه چندین ترکیب مختلف شناسایی کردند(8و 9و 11)
از بخشهای سبز گیاه نیز به عنوان سبزی خورده می شود(7). شیرابه آنغوزه دارای اثر ضد تشنج , قاعده آور و ضد انگل است . در رفع ییوست افراد مسن نیز کاربرد دارد(4و12) . برای اولین بار شخصی بنام کامفر7در سال 1687 میلادی روش تیغ زنی عرضی را در مراتع آنغوزه لارستان فارس اجرا کرد . سپس بومیان این منطقه این حرفه را آموختند واز آن زمان این روش ( عرضی ) در ایران اجرا گردیده است( 1 ) . بدلیل اینکه در روش تیغ زنی عرضی پس از انجام مرحله پیچاندن و کشتن یک برش عرضی در راس طوقه گیاه زده می شود و جوانه انتهایی که در این ناحیه وجود دارد, قطع می گردد , لذا این روش تیغ زنی به مرگ گیاه می انجامد . به همین جهت تراکم بوته های آنغوزه در مراتع به شدت پائین آمده و نسل این گیاه مفید در معرض خطر انقراض قرار گرفته است . محمدی و علیها ( 1368) سه روش تیغ زنی گیاه باریجه1 ( گونه نزدیک به آنغوزه ) را مورد بررسی قرار دادند . این سه روش , برش عرضی , برش طولی و نربری ( قطع ساقه گلدهنده ) می باشد. آنها گزارش کردند که دربرش عرضی بدلیل قطع جوانه انتهایی که در راس طوقه وجود دارد گیاه درسال بعد از تیغ زنی قادر به ادامه حیات نمی باشد. دربرش طولی چون جوانه انتهایی ازبین نمی رود به ادامه حیات گیاه صدمه ای وارد نمی گردد. در روش نربری چون فقط روی ساقه گل دهنده گیاهانی که درسال آخر عمر قرار دارند, اجرا می گردد, لذا گیاهان مرتع به مرحله بذر دهی نمی رسند و بدلیل عدم تشکیل بذ ر نسل گیاه در مرتع به مرور منقرض می گردد
شاد در تحقیق خود(1374) سه روش, دو برشه (یک روش عمود بر محور غده و دومی موازی با محور غده) , روش اریب و روش سنتی (عرضی) را مورد بررسی قرار داد. وی گزارش کرد که از 20 گیاه تیغ خورده به هر یک از روشهای اول و دوم 12 گیاه باقی ماندند و در سال بعد برگ تولید نمودند و در روش سنتی از 20 گیاه تیغ خورده هیچ کدام قادر به رشد در سال بعد نبودند و همگی خشک شدند. هدف از انجام این تحقیق یافتن روشی صحیح ازتیغ زدن ریشه است به طوری که نه تنها حداکثر مقدار شیرابه کسب گردد و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد بلکه به ادامه حیات گیاهان آنغوزه صدمه ای وارد نگردد
مواد و روش ها منطقه مورد مطالعه
این تحقیق در منطقه ای بنام خمروت در 35 کیلومتری شمال شرق شهرزرند و 100 کیلومتری شمال غرب شهر کرمان انجام شد . این منطقه دارای آب و هوای کوهستانی است و ارتفاع آن از سطح دریا 2100 متر می باشد. حداکثر درجه حرارت مطلق آن5/38 درجه سانتیگراد در تیرماه و حداقل مطلق آن 5/12- درجه سانتیگراد در دیماه می باشد. متوسط سالیانه بارندگی حدود 130 میلیمترمی باشد
مراحل بهره برداری
جهت بهره برداری از گیاه آنغوزه انجام سه مرحله زیر ضروری می باشد
الف – مرحله پیچاندن : این مرحله از اوایل تا اواخر اردیبهشت ماه وقتی که برگهای بوته های آنغوزه زرد می شود و حالت شکنندگی خود را از دست می دهند, انجام می گردد برای انجام این مرحله تمام بوته و گاهی یکی از برگهای بوته که از بقیه بزرگتر می باشد را پیچانده و سنگی به وزن حدود یک کیلوگرم روی آن قرار می گیرد تا به همین صورت خشک گردد . دلیل اصلی انجام این مرحله گم نشدن جای بوته در مراحل بعد می باشد . هر بهره بردارروزانه تقریبا هزار بوته را می پیچاند و این مرحله 5-4 روزطول می کشد .ب – مرحله کُشتن : در این مرحله بوسیله تیشه مخصوصی چاله ای به عمق حدود 15 سانتیمتر در اطراف ریشه گیا ه حفر می گردد و سپس با دست الیاف اطراف طوقه که بقایای غلاف برگهای سال قبل می باشند را جدا کرده و دور می اندازند. بعد خاک نرم اطراف گودال را دور ریشه می ریزند هربهره بردار روزانه حدود 200 بوته را می کشد . این مرحله 20 روز به طول می انجامد
ج- مرحله تیغ زدن : در این مرحله بوسیله کارد مخصوصی 15 مرتبه و به فاصله زمانی هرچهار روز روش های تیغ زنی مورد مطالعه برروی ریشه گیاهان مورد مطالعه اجرا شد. این مرحله دو ماه به طول می انجامد و در هر بار تیغ زنی ابتدا شیره تراوش شده از تیغ زنی قبل توسط ابزاری بنام کلنت جمع آوری گردید و سپس با کارد عمل تیغ زدن انجام شد
روش های تیغ زنی مورد مطالعه