برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 مقاله گیاه شناسی برنج در word دارای 40 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله گیاه شناسی برنج در word  کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله گیاه شناسی برنج در word

مقدمه  
ویژگیهای گیاه شناسی برنج  
پیشینه برنج در ایران  
کشت برنج در ایران  
ترکیب و خواص غذایی برنج  
گونه های برنج  
صفات کیفی تعدادی از ارقام صادراتی ایران  
انواع برنج اکرانی  
تجارت جهانی برنج  
قیمت های جهانی  
چکیده :  
مقدمه  
2-1-3 دهک اول ودهم شهری  
2-3 تحلیل عملکرد تغذیه ای برنج در جوامع روستایی  
1-2-3- فرد شاخص روستایی  
2-2-3 دهک اول و دهم روستایی  
بررسی شکاف مصرف برنج و مقادیر توصیه شده در جوامع شهری و روستایی  
جمع بندی و ملاحظات  
نتیجه‌گیری  
فهرست  منابع  

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله گیاه شناسی برنج در word

 1      – خواجه پور ، محمد ر ضا ، 1380 ، اصول و مبانی زر اعت ، انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه صنعتی اصفهان

2       – محلاتی ، مرعشی ، خیر آبادی ، 1376، اصلاح گیاهان زراعی ،انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد

3       – خدابنده ، ناصر ، 1374، زراعت گیاهان صعتی ، انتشارات  سپهر

4       – کریمی ، هادی ، 1369، زراعت و اصلاح گیاهان علوفه ای ، انتشارات دانشگاه تهران

5       – کوچکی عوض  خلقانی ، جواد ، 1374، شناخت مبانی تولید محصولات زراعی ، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد

6       – کوچکی عوض ، نصیری محلاتی ، مهدی ، 1373، اکولوژیکی گیاهان زراعی جلد اول ، انتشارات جهاد  دانشگاهی مشهد

7       – مهندس سلطنت خویی، 1371  ، اصول تغذیه مرکبات ، انتشارات سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

8       –ترجمه، رضایی، عبد المجید ، سلطنتی ، افشین ، 1375، زراعت سیب زمینی ، اتشارات جهاد دانشگاهی مشهد

9       – خدابنده ، ناصر ، 1368 ، زراعت غلات ، انتشارات نشر سپهر تهران

مقدمه

واژه شلتوک از کلمه هندی چلتو (chalto ) گرفته شده و در زبان انگلیسی به شلتوک ( دانه برنج همراه با پوست ان ) Rice Paddy   گفته می شود . نام برنج از زبان هندی گرفته شده که به آن Ariai   می گویند

در زبان انگلیسی به برنج Rice  گفته می شود که همان نام عمومی برنج است . در زبان فرانسه  Riz  ، در زبان ایتالیایی Rizo  ، روسی Ris  و در زبان المانی Ries  می گویند . نام علمی آن Oryza  Satival  می باشد . در استان گیلان به برنج « بج» ( Bej ) به خوشه ان « ورزه » ( Vorze  ) و به شلتوک آن « جو» گفته می شود .         (1)

ویژگیهای گیاه شناسی برنج

برنج گیاهی یک ساله علمی با ساقه تو خالی و دارای 8 تا 12 گره در طول ساقه می باشد این گیاه از تیره گندمبان ( Gramineae ) از جنس Oryza  دراسیا و Glabrima در افریقا است . برنج دارای دو جنس یاد شده و چندین رقم (واریته ) می باشد که در بیش از 140 میلیون هکتار از اراضی قاره آسیا و دیگر مناطق جهان کشت می شود

گلهای برنج دارای 6 پرچم است ، دانه های صفید رنگش را زبانچه گل ، کاملاُ فراگرفته که « شلتوک»

نامیده می شود . ساقه این گیاه مانند ساقه های گندم بند بند است و ارتفاع آن تا حدود 5/1 متر       می رسد .     (2)

پیشینه کشت برنج در ایران

موطن اصلی برنج اسیای جنوب شرقی است به عقیده ب . م ژوکوفسکی ، هند وچین و اندونزی موطن اصلی برنج است

شلتوک از هند و برمه ( میانمار ) به تدریج به سایر نقاط جهان راه یافته است کشت برنج که امروزه جزء لاینفک حیات میلیونها مردم در سراسر جهان است ، در چین وهند سابقه ای هفت هزار ساله دارد و پس ازان کشورهای تایلند ، فیلیپین ، ژاپن ، ویتنام ، کره شمالی و جنوبی ، مالزی و تایوان نیز در اسیای جنوب شرقی به این مجموعه اضافه شده اند در حال حاضر 90% برنج دنیا در چین ، هندوستان ، ژاپن ، کره ، جنوب شرقی اسیا و جزایر مجاوراقیانوس ارام ( قاره آسیا ) و 10% بقیه در دیگر قاره ها کشت      می شود کشت برنج در آسیای مرکزی در حدود قرن هفتم پیش از میلاد رواج داشته است . برنج کاری از کشورهای جنوبی تر آسیا که در آنها زراعت غلات رواج داشته از حدود هزاره ششم تا پنجم قبل از میلاد شروع و سپس به آسیای مرکزی آمد

در نیمه دوم هزاره سوم و ابتدای هزاره دوم سطح زیر کشت برنج افزایشی چشم گیر یافت . باستان شناسان معتقدند که در این دوره در اثر ادغام دو فرهنگ تمدنی شهر نشین در جنوب آسیای مرکزی بوجود آمد این دو فرهنگ شامل سومر و ایلام ( عیلام ) در غرب و تمدنهای باستانی دشت رود سند در جنوب بودند  بدون شک پیوند با هند به زراعت برنج ابی در آسیای مرکزی کمک کرد برای تعیین تاریخ دقیق این دوره هنوز شواهد باستان شناختی کافی بدست نیامده است با ایجاد کانالها در دوره سلسله هخامنشی ( قرن ششم تا چهارم قبل از میلاد ) که بر بخش وسیعی از آسیای مرکزی تسلط داشت . توسعه کشاورزی تسریع شد و گندم و جو ارزن و محصولات متعدد دیگری از جمله انگور و احتمالا‎‏ برنج تولید می شده است و در زمان پیشروی اسکندر به سوی هند ( 327 ق . م ) برنجکاری در باکتریا ( بلخ ) رواج داشت کشت برنج در خاورمیانه بابل و سوریه در قرن سوم تا دوم پیش از میلاد و در مصر و اسپانیا در قرن هشتم میلادی صورت گرفته است اگر چه آقای نقی بهرامی عقیده دارد که « شلتوک برای اولین بار در د.ره پادشاهی خسرو انوشیروان ( 531 تا 579 میلادی ) ازهندوستان به ایران آورده شده است » لیکن ای،پ ، پتروشفسکی مورخ شهیر روسی در بحث از تاریخ برنج معتقد است که « تاریخ کشت و گسترش برنج در ایران به طور کامل معین نشده است اما کشت برنج در مقیاس محدود در پایان دوره ساسانیان ( 236 تا 651 میلادی ) و گسترش وسیع آن از قرن ده میلادی به بعد صورت گرفته است ) (3)

پیشینه برنج در ایران

بر اساس نظر لائوفر کشت برنج در ایران پس از تسلط اعراب به ایران رونق گرفته است به نظر وی در دوره ساسانیان برنجکاری وجود نداشته است م . و . پیگولیوسکایا با توجه به اسناد مکتوب کشت برنج در ایران را به دوره ساسانیان منتصب می داند پورفسور ام- جی میسون نیز در بحث از تاریخ گسترش شلتوک در کشورهای خاورمیانه می نویسد که کشت برنج در ایران از اوایل قرن اول میلادی شروع شده است اگر چه شلتوک در ایران اوایل قرن اول میلادی کشت می شد لیکن کشت وگسترش اندر سطح وسیع به احتمال زیاد از قرن شش تا هفت میلادی آغاز شده است .          (3)

کشت برنج در ایران

بیشترین کشت برنج در ایران در سه استان شمالی کشور ، گیلان ، مازندران و گلستان که اطراف دریای خزر قرار دارند با 71% سطح زیر کشت از کل کشور انجام می گیرد ، و از مراکز عمده کشت و تولید برنج به حساب می آیند تنوع ارقام محلی و اصلاح شده آنها در این استانها بسیار زیاد است و کلیه ارقام در شش گروه تقسیم شده اند برنج دانه بلند مرغوب ، دانه بلند پر محصول ، دانه متوسط مرغوب ، دانه متوسط پر محصول ، دانه کوتاه مرغوب و دانه کوتاه پر محصول

به جز نواحی نیمه بیابانی کوهپایه ای جنوب البرز،نواحی شرقی یرمان ،حوزه اصفهان،سیرجان ونواحی بیابانی داخلی وکناره جنوب،درسایرنواحی کشورنیز کشت برنج انجام می گیرد.بنابراین علاوه براستانهای

گیلان.مازندران وگلستان درسه استان خوزستان . فارس واصفهان نیز برنج کشت می شود که کثرت ارقام محلی واصلاح شده نیزدراین سه استان زیاداست.پساز این شش استان،یازده استان دیگر کشورنیز به کشت برنج اشتغال دارند.که جمعا 7/6 درصد از سطح زیر کشت کل کشور را به خود اختصاص داده اند ولی تنوع ارقام در این استانها قابل توجه نیست و بیشتر از یک یا دو رقم در آنجا کشت نمی شود در ایران حدود 30 تا 40 سال قبل ، برنج در بین خانوارهای متوسطو کم در آمد ، به عنوان غذایی گرانقیمت محسوب و بیشتر در میهمانیها و عید ها مصرف می شد اما امزوزه با تغییر فرهنگ غذایی برنج نقش اساسی در تامین غذای مردم کشور داشته و به عذایی همگانی و ملی تبدیل شده است تهیه انواع پلوها همراه با خورشت . پلوهای مخلوط ، شیرینی های برنجی ،فرنی ، نان برنجی ، رشته خوشکار ، آرد برنج ، شیر برنج ، نوعی آش کدو ، حلوای برنجی ، کوفته برنجی ، شله زرد و غیره بیان از مصرف متنوع برنج در کشور دارد .   (3)

ترکیب و خواص غذایی برنج

در برنج 70 تا 73 % نشاسته ، 2 تا 3 درصد قند ، 1 تا 2 درصد مواد ازته ، 1 تا 3 درصد چربی ، 4 تا 5 درصد سلولز و همی سلولز ، 7 تا 8 درصد پروتئین و انواع ویتامینهایB1 ، B2، B3  و مواد معدنی شامل ، پتاس ، منیزیم ، آهن و اسید فسفریک وجود دارد

در ترکیب برنج چربی ،کربوهیدراتها ، فیبر ولزاتی همچون آهن و موادی مانند کلسیم موجود است ، جدول زیر بیانگر عناصر موجود در انواع برنج است که با استفاده از نتایج آزمایشگاهی بدست آمده است

گونه های برنج

تنوع ژنتیکی و توان سازگاری زیادی است .گونه زراعی مهم برنج    است که دارای 24=     n2 کروموزوم می باشد .یک گونه زراعی Oryza glaberrma st       وجود دارد . که در جنوب آفریقا کشت می شود .        نسبت به گونه قبلی دارای قدمت و تنوع ژنتیکی کمتری است

      زیادی از جنس Oryza در جهان مشاهده شده که تتراپلوئید و کروموزوم می باشند . ارقام و گونه های O. nivara O.rufipogon .shrm   ازخویشاوندان نزدیک برنج زراعی می باشند. O.rufipogon .shrm برنج وحشی دائمی و O. nivara برنج      می باشد

های مهم برنج است که درقاره های اسیا،اروپا،امریکا،کاشته       زراعی ایران از این نوع اند.این گونه دارای انواع مختلف به      شد

Indica

       برنج است که درمقابل خشکی،بیماری و افت مقاوم بوده      از نظر زمان رویش است.این نوع، شامل برنج های    بلند می باشند که در برابر ریزش دانه حساس هستندودوستان،سری لانکا،تایلندومالزی کشت می شوند

Japonica

  بوده و در مقابل سرما مقاوم است . این نوع شامل برنجهای        و دانه گرد بوده و در کشورهای چین ، کره ، ژاپن ، کالیفرنیا و     کشت می شود

Javanica

واسط برنج است.این نوع برنج در کشور های چین،کره،ژاپن،کالیفرنیاو      کشت می شود

          برنج

واسط برنج است.این نوع برنج درکشورهای اندونزی،فیلیپین، کشت می شود

      مختلف برنج از سوی سازمان خوار بار وکشاورزی جهانی ( FAO )       طبقه بندی می شود که از نظر طول دانه به چهار گروه زیر اند: خیلی طویل که اندازه دانه آنها بیش از 7 میلی متر هستند

            که بین 6 تا 7 میلیمتر طول دارند . متوسط که طول آنها بین 5 تا 99/5 میلی متر است . کوتاه که طول آنها کمتر از 5 میلی متر است . را بر اساس طول دانه به سه نوع دانه بلند ، دانه متوسط ، و دانه     نموده اند .به برنجهایی که ول دانه آنها بین 61/6 تا 0/7         بلند گفته می شود و از مرغوبترین نوع برنج محسوب می شود که طول آنها بین 51/5 تا 6/6 میلیمتر است دانه متوسط و به      آنها از 5/5 میلی متر کمتر باشد دانه کوتاه گفته می شود . از نظر تجاری ارزش کمی دارند .                   (4)

گروه صدری

برنجهای محلی هستند . این گروه دارای شلتوک بلند و باریک     نسبتا بلندی دارند طول دانه بیش از 7 میلی متر است این گروه از 150 تا 160 روز متغر بوده و در مقابل آفات و     بسیارحساس می باشند . مقاومت این برنجها سبت به       بوده و عملکردشان نسبت به انواع دیگر کمتر است

 انواع زودرس و دیر رس می باشند . طول دوره رشد برنجهای      120 تا 130 روز و طول دانه بیشتر است سازگاری برنجهای گروه چمپ و بیماریها و کم آبینسبت به گروه صدری بیشتر است

گروه  گرده

  بیشتزی نسبت به صدری و چمپ داشته ولی ارزش   پخت و طعم کمتری دارد ارقام گرده دارای مقاومت آفات و کم آبی می باشند پژوهشگران اصلاح نبات برنج کشور سالهای نسبتازیادی تهیه ارقام برنج که از کمیت و کیفیت خوبی برحوردار در برابر حمله آفات و بیماریهای مختلف قارچی مقاومت        باشند و در برابر ورس و سرما نیز کاملا مقاوم باشند         در نتیجه واریته های اصلاح شده ای تهیه گردیده اند        دیر رس و زود رس جای می گیرند هواشناسی کشاورزی رشت واقع در موسسه تحقیقات استان گیلان با مشخصات عرض جغرافیایی 12/37 درجه جغرافیایی 38/49 درجه شرقی و ارتفاع 7/36 متر از سطح و میزان متوسط بارندگی سالیانه 1400 میلیمتر ، شرایط        3 واریته خزر و سپید رود و بی نام اصلاح شده را تحت     قرار داده است

عملکرد 7800 تن شلتوک برنج در هکتار در طبقه دیر رس     این واریته دارای بوته های بلند بوده و در مقابل آفات و غیره بیشتری دارد اگر چه کیفیت پخت آن نسبت به واریته    پایین می باشد

   نیز با عملکرد حدود 5 تن شلتوک برنج در هکتار جزء     است که در طبقه بندی دیر رس قرار گرفته است . از نظر ارزش غذایی پایین بوده ولی در مقابل آفات و بیماریها دارای     است

ارقام میان رس است این واریته در مقایسه با خزر و سپید آفات و بیماریها مقاومت کمتری دارد ولی کیفیت پخت و     بیشتر می باشد . از ارقام زود رس به واریته حسنی می توان

چشم انداز وضغیت جهانی محصول برنج در سال

میزان تولید جهانی شلتوک در سال 2002 ، 582 میلیون تن برابر 389 میلیون تن برنج پوست کنده برآورد می شود که به این ترتیب حدود 16 میلیون تن نسبت به سال گذشته کاهش می یابد

به این ترتیب میزان تولید جهانی برنج به پایین ترین سطح از سال 1998 می رسد ، در حالی که فصل برداشت 2003 در نیم کره جنوبی آغاز شده ، پیش بینی می شود گسترش پدیده ال نینو در ماه های آینده بر آب و هوای چندین کشور تولید کننده تاثیر گذاشته و احتمالا عواقب نامطلوبی بر میزان تولید سال 2003 بر جای گذارد

آسیا

طبق آخرین بر اورد فانو میزان تولید شلتوک درآسیا طی سال 2003 کاهش می یابد این امر به دلیل کاهش قابل توجه تولید به ویژه در دو کشور عمده تولیدکننده جهانی برنج ، چین و هندوستان و همچنین کامبوج و جمهوری کره و تایلند است اثرات سوئاین آفت و تولید جهانی به واسطه تولد مناسب در کشورهایی مانند اندونزی ، فیلیپین ، ایران و ویتنام جبران می شود

افریقا

براورد می شود میزان تولید برنح در قاره آفریقا طی سال گذشته تا حدود 4 درصد افزایش یافته که دلیل عمده آن به افزایش تولید در مصرف مرتبط است . فصل برداشت در سال 2003 در کشورهای موزامبیک و ماداگاسکارا شروع شده است . در سال 2002 به دلیل کاهش در میزان تولید کشورها ی عمده تولید کننده در آمریکای مرکزی و جنوبی با کاهش نسبی تولید برنج مواجه بودند برای دوره تولیدی در سال 2003 در چندین کشور عمده تولید کننده برنج در قسمتهای جنوبی قاره پیش بینی تولید مطلوب و بیشتری می شود در ایالات متحده امریکا برآورد تولید برنح طی سال 2003 ،6/9 میلیون تن است که تا حدودی نسبت به سال گذشته کاهش گرفت در اتحادیه اروپایی EU میزان تولید کمی تغییر پیدا کرده است . در عوض پدیده ال نینو در استرالیا منجر به کمبود شدید آب شد و تولید شلتوک را با کاهش بی سابقه ای طی 30 سال اخیر مواجه کرد وضعیت تولید برنج در استرالیا به دلیل عامه وضعیت خشکسالی نامطلوب باقی می ماند

 تجارت جهانی برنج


برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید