تحقیق بادرنجویه در word دارای 61 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد تحقیق بادرنجویه در word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است
بخشی از فهرست مطالب پروژه تحقیق بادرنجویه در word
چکیده
مقدمه
فصل اول معرفی
مشخصات گیاه
مشخصات تیره نعناوجنس ملیسا
مشخصات بوتانیکی بادر نجبویه
کلیاتی در مورد اسانس ها
روشهای اسانس گیری
روشهای تقطیر
روش های عصاره گیری
روش های فشردن
ترکیب شیمیایی اسانس ها
ترپنوییدها
ترپنهای اساسی
فصل دوم: کاشت ، داشت، برداشت گیاه
نیاز های اکولوژی
مواد وعناصر غذایی مورد نیاز
آماده سازی خاک
نقش نیتروژن در طبیعت
علائم کمبود ازت ،زمان ونحوه مصرف کودهای ازته
عوامل موثر درمیزان نیتروژن خاک
تاثیر منفی کودهای شیمیایی در خاک گیاه
تاثیر کود های شیمیایی اوره برخصوصِات کمی وکیفی گیاهان
تارِخ وفواصل کاشت
روش کاشت
کشت مستقیم
کشت غِیر مستقیم
مراقب و نگهداری
برداشت محصول
جمع آوری بذر
فصل سوم:گونه های مختلف گیاه و کاربردها
مشخصات تیره نعناع
صفحات تشریحی تیره نعناع
صفحات اختصاصی جنس
مشخصات گیاه شناسی بادرنجبویه
ترکیبات بادر نجبویه
ترکیبات اسانس بادر نجبویه
خواص دارویی بادر نجبویه
کاربرد بادرنجبویه در صنایع
تقلبات دارویی
مصرف آشپزخانه ای
ترکیبات شیمیایی
خواص درمانی
اهمیت اقتصادی گیاهان دارویی
کاربرد صنعتی گیاهان دارویی
نتیجه و بحث
منابع و ماخذ
بخشی از منابع و مراجع پروژه تحقیق بادرنجویه در word
1 – امیدبیگی، ر. 1379 رهیافت های تولید و فرآوری گیاهان دارویی. انتشارات فکر روز، جلد سوم. 397 ص
2 – امیدبیگی، ر. 1379 رهیافت های تولید و فرآوری گیاهان دارویی. طراحان نشر. جلد اول. 283 ص
3 – عماد، م. 1378 شناسایی گیاهان دارویی و صنعتی و جنگلی و مرتعی و موارد مصرف آنها. انتشارات توسعه روستایی
4 – جایمند، ک. و م. ب. رضایی. 1380 اسانس و دستگاههای اسانسگیری. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران(9). موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع. شماره انتشار269-1380
5 - جهان آرا، ف. و ب.ب.م.، حائری زاده. 1380 اطلاعات و کاربرد داروهای گیاهی رسمی ایران. انتشارات شرکت داروگستر رازی
6 – راد،ک. و ش.، قاسمی نژاد. 1382 داروخانه در خانه( خانواده سالم با تغذیه مناسب). انتشارات پل. 342 ص
7 – زرگری، ع. 1369 گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه تهران. 923 ص
8 – رجحان، م. ص. 1362 شفاء با داروهای گیاهی( گیاه درمانی). ناشر کتاب فروشی خیام. 241 ص
9 – شاکری، پ. 1375 ارزیابی بالینی اثرات آرام بخشی گیاه Melissa officinalis(بادرنجبویه ) بر روی نوروزهای اضطرابی(افسردگی واکنشی). پایان نامه دکترای داروسازی، دانشگاه تهران. 129 ص
10 – سرمدنیا، غ. و ع.، کوچکی. 1369 فیزیولوژی گیاهان زراعی. انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه فردوسی مشهد
11 – صمصام شریعت، ه. 1374 پرورش و تکثیر گیاهان دارویی. انتشارات مانی، 420 ص
12 – شفیعی، ک. 1369 بررسی داروها و گیاهان خواب آور و ارام بخش در طب گذشته ایران و ارائه فرمولاسیون داروئی مناسب. چهارمین سمینار گیاهان دارویی ایران. دانشگاه علوم پزشکی تهران
13- علیمدد، م. 1375 بررسی مواد و ترکیبات متشکله اسانس بادرنجبویه. پایان نامه کارشناسی ارشد شیمی تجزیه دانشگاه تهران ، 231 ص.
14- محمدی گلرنگ، ب. 1380 جایگاه اقتصادی گیاهان دارویی در جهان و ایران. مجموعه مقالات همایش ملی گیاهان دارویی. انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع. شماره،280-1380
15- مومنی، ت. و ن.، شاهرخی. 1377 اسانسهای گیاهی و اثرات درمانی آنها. انتشارات دانشگاه تهران. 158 ص .
چکیده
نام علمی: ملیسا آفینالیس[1]
نام انگلیسی : لمون بالم[2]
خانواده : نعناعیان [3]
بادرنجبویه از جمله گیاهان دارویی است که در تمام تقسیم بندی های گیاهان دارویی جزو گیاهان دارویی درجه اول و سبز معرفی می شود و هر کسی اندک سررشته ای در علم گیاهان دارویی داشته باشد بطور قطع به این نکته اذعان دارد. در ایران نامهای دیگری همچون ملیس, فرنجمشک، وارنگ بو و یا حتی بالنگ بو هم به آن گفته می شود. از قدیم الایام به عنوان یک گیاه دارویی شناخته شده و مردم از آن استفاده می کردند .مواد موثره ی بادرنجبویه اثر آرامبخشی اعصاب و بیماریهای معدی و قلبی دارند. از آن به عنوان آرامبخش استفاده می شود و اثر سنبل الطیب را تشدید می کند . از اسانس آن استفاده های فراوانی در صنایع آرایشی بهداشتی و داروسازی می شود
لازم به ذکر است گیاهی که هم اکنون در سبزی فروشی ها به نام بادرنجبویه به فروش می رسد گیاه دیگری با نام فارسی بادرشبو است که اثراتی تا حدودی شبیه بادرنجبویه ولی خفیف تر دارد
در ضمن در فروشگاههای عطاری هم به علت عدم آشنایی عطاران سنتی و جمع آوری کنندگان گیاهان از منابع طبیعی با علم گیاهشناسی ، گیاهی به نام گل اروانه که برگهایی بسیار شبیه بادرنجبویه دارد به فروش می رسد. لذا باید توجه نمود که با استفاده از این گیاهان توقع ایجاد اثرات بادرنجبویه را نباید داشت
وجه تمایز بادرنجبویه با گیاهان مذکور این است که بادرنجبویه برگهای قلبی شکل دارد در حالی که بادرشبو برگهایی کشیده و به طول 3 تا 5 سانتی متر و عرض 1 تا 5/1 سانتی متر دارد . همچنین تمایز آن از گل اروانه یا دوای شیخ علی این است که در بادرنجبویه برگها بویی شبیه لیمو دارند که در گل اروانه این بو اصلاً به مشام نمی رسد
[1] – Melissa officinalis
[2] – Lemon balm
[3] – Lamiaceae
مقدمه
بادرنجبویه گیاهی است پایا و پرشاخه و پرپشت به ارتفاع 30 تا 80 سانتی متر و بسته به شرایط اقلیمی بیشتر و یا کمتر هم می شود. منشا آن شرق مدیترانه و جنوب اروپا گزارش شده است و در اسپانیا تا قفقاز و در آسیای صغیر و ایران رویش دارد. برگها قلبی شکل ، متقابل و دندانه دار با دندانه های فاصله دار از هم است. روی برگها را کرکهای ریز سفیدرنگی پوشانده است. طول برگها 3 تا 6 سانتی متر است و عرض آنها هم 3 تا 4 سانتی متر. رنگ برگها معمولا در سطح فوقانی سبز تیره و در سطح تحتانی سبز روشن است و هنگامی که در دهان گذاشته شوند باعث خشک شدن دهان و ایجاد مزه ی گس می شود که به خاطر دارا بودن تانن است. برگها دارای رگبرگهای برجسته و ظاهری ناصاف هستند. ساقه ها همانند سایر گیاهان خانواده نعناعیان چهارگوش و مستقیم هستند و به ندرت اتفاق می افتد که به صورت خوابیده روی زمین قرار بگیرند (که در گیاهان جوان این اتفاق بیشتر است). ریشه ها به رنگ قهوه ای و از روی استولونها خارج می شوند. گلها در خرداد تا اواسط مرداد و در زاویه بین برگها ظاهر شده و دارای رنگهای سفید یا گلی هستند و به تعداد 6 تا 12 تایی در محور برگها ظاهر می شوند . کاسه و جام آن دارای دو لوب است که لوب بالایی دارای دو لوب و لوب تحتانی دارای سه لوب است. بر روی کاسه ی گل 13 رگه قابل تشخیص است. پرچمها دی دینام ( 2بزرگ و 2 کوچک) هستند و میوه ی چهارفندقه ای قهوه ای رنگ دارد
معرفی
آدمی باید به غذایش، بخوراکش و به آنچه میخورد توجه داشته باشد که از هر نظر پاک و تمییز، حلال، مباح و قابل خوردن باشد و از نظر بهداشت و سلامتی بایستی دقت کافی مبذول دارد که آنچه میخورد سالم باشد و چه از نظر ظاهر و چه از نظر باطن، آلوده نباشد مال کسی در آن نبوده، حق کسی را نخورد و توجه داشته باشد که چه میخورد به اندازه کافی بخورد و آیا آنچه میخورد خوردنی است. آیه 24 سوره عبس
کشور پهناور ایران با برخورداری از سابقه تاریخی در طب و داشتن استعدادهای بالقوه جغرافیایی، اقلیمی و دارا بودن حدود 300 روز آفتابی با دامنه تغییرات دمای روزانه ای حدود 50 درجه سانتیگرادی در سال و داشتن شرایط متفاوت اکولوژیکی و زیستی و با دارا بودن بیش از 7500 گونه گیاهی که حدود 10 تا 15 درصد آن دارویی شناخته شده، دارای پتانسیل بالقوه بسیار بالا برای تولید و اشتغال زایی و صادرات میباشد و این لازمه مدیریت صحیح و ایجاد یک سیستم یکپارچه بین بخشهای مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، صنایع دارویی، داروسازی، مراکز تحقیقاتی، دانشگاهی و بازرگانی است. توجه به برخی آمارهای موجود در زمینه گیاهان دارویی ما را به اهمیت گیاهان دارویی بیشتر واقف خواهد ساخت
امروزه از کل داروهای ساخته شده در جهان، 20 درصد داروهای با منشاء مواد شیمیائی و طبیعی، 25 درصد با منشاء شیمی الی و معدنی، 10 درصد با منشاء مواد جانوری و انسان، 5 درصد از میکرواگانیسمها و ویروسها و 40 درصد از مواد گیاهی می باشد. همچنین بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی حدود 80 درصد مردم جهان با دویست گونه گیاه داروئی انواع بیماریها را مداوا می کنند. کاربرد گیاهان داروئی در تولیدات مواد آرایشی بهداشتی و غذائی در جهان بقدری رو به توسعه و افزایش است که طبق آمارهای موجود از جمعییت 5/6 میلیارد نفری جهان بیش از 5/4 میلیارد نفر از گیاهان داروئی از راههای مختلف بصورت روزانه استفاده می کنند. جالب است بدانیم که این تازه اول راه هست، زیرا به دلیل مشخص شدن عوارض جانبی داروهای شیمیایی، رویکرد عمومی به مصرف داروهای گیاهی روز بروز درحال افزایش است و برخی از این داروها مانند داروهای گروه تروپان آلکالوییدی، گروه اوپیوییدی و داروهای ضد سرطانی بعضا جایگزین مناسب شیمیایی هم ندارند، بطوریکه ما امروزه کمتر داروخانه ای را میتوانیم پیدا کنیم که در قفسه های آن داروهایی با منشاء گیاهی موجود نباشد. بر اساس آمارهای موجود در سال 1998 میلادی در سطح جهانی 440000 تن گیاهان دارویی به ارزش 2/2 میلیارد مارک یا 1/1 میلیارد یورو معامله و خرید و فروش شده است که متاسفانه 90 درصد 2000 گونه مهم و عمومی گیاهان دارویی از طبیعت برداشت شده و تنها 10 درصد آن زراعت گردیده است
با این اوصاف حال در صورت عدم کشت و کار و بهره برداری یکجانبه گیاهان دارویی از طبیعت در آینده نه چندان دور با بحران زیست محیطی و چه بسا با انقراض برخی از گونه های با ارزش مواجه خواهیم بود. لذا تولید گیاهان دارویی آن هم بصورت انبوه علاوه بر تامین نیازهای داخلی مراکز تولید و صادرات، موجبات کاهش فشار بر عرصه های طبیعی کشور را فراهم خواهد ساخت. البته برداشت از طبیعت آزاد باید بر اساس استعدادها و ظرفیت رشد در اکوسیستم باشد
گیاهان در شرایط مختلف اقلیمی و خاکی، تفاوتهایی در عملکرد و کیفیت نشان میدهند، هر گونه ای در شرایط مطلوب بخصوص حداکثر پتانسیل تولید را دارا می باشد که ممکن است همین گونه در شرایط طبیعی دیگر یا در شرایط زراعی عملکرد متفاوتی داشته باشد. لذا شناخت نیازهای اکولوژیکی و زراعی گیاهان نسبت به عوامل اقلیمی از قبیل نور، رطوبت، ارتفاع از سطح دریا، عرض جغرافیایی، نوع خاک، آفات و بیماریها و عناصر غذایی و غیره اولین قدم برای تولید و شناخت تاثیر تغییرات این عوامل در گیاهان و بررسی سیستمهای تغذیه ای مختلف در اکوسیتمهای زراعی برای تولید انبوه گیاهان با کیفیت بالا و سالم با ماده موثره بیشتر لازم و ضروری است. بنظر میرسد استفاده از یک سیستم توسعه یافته کشاورزی برای دست یابی به کشاورزی پایدار و هدایت چرخه های عناصر زیستی و استفاده از منابع آلی ، بیولوژیکی و شیمیایی مثل کودهای شیمیایی در حد معقول لازم و ضروری است. زیرا امروزه نزدیک به 50 درصد نهاده های جانبی بخش کشاورزی را کودهای اوره تشکیل میدهند، میدانیم که قسمت زیادی از کود اوره مصرفی به طرق مختلف از جمله شستشو توسط آبها، تبخیر و یا تجمع در گیاه نه تنها به مصرف تغذیه ای گیاه نمی رسد، بلکه موجبات آلودگی زیست محیطی و عوارض جانبی در بدن انسان می شوند
یکی از اهداف این تحقیق بررسی چگونگی زراعت بهینه بادرنجبویه و به کارگیری روشهای مناسب زراعی و کاهش مصرف کود اوره و جلوگیری از تجمع نیترات می باشد
مشخصات گیاه
مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس را «سیترونلال» (20 تا 50 درصد) تشکیل می دهد . از ترکیبات دیگر اسانس می توان از «سیترال» ،«ژرانیول» ، «لینالول» و «استات اوگنول » نام برد . اسانس به مقدرا بسیار کم حاوی موادی نظیر «اسدرزماری» اسدهای فنولیک یک کربنه و فلاونوئید است . بذرها سه الی چهار سال از قوه رویشی مناسبی برخوردارند
رویش گیاه از طریق بذر به کندی انجام میگیرد . رویش گیاهان چند ساله در اوایل بهار پس از گرم شدن هوا آغاز می شود
اندامهای هوایی گیاه در زمستان بر اثر سرمازدگی خشک می شوند . در این حالت ریشه زنده است و از فعالیت خفیفی برخوردار است . گلها اواسط تابستان ( اواخر تیر –اوایل مرداد ) ظاهر می شوند و نکتار زیادی نیز تولید می کنند . بوی معطر گلها باعث جلب حشرات ، بخصوص زنبورهای عسل می شود . تغذیه نکتار گلها توسط زنبورها سبب افزایش تولید عسل آنها می شود
میوه آن از اواسط تابستان ( اواخر مرداد) به تدریج می رسد . پس از رسیدن ، دانه ها به اطراف پراکنده می شوند